youtube icon facebook icon linkedin icon twitter icon 

088 - 61 19 933

Wat is Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)?
Hersenletsel of NAH is een beschadiging in de hersenen die in de loop van je leven ontstaat als gevolg van een ziekte of ongeval. Kenmerkend is dat het leven voor het NAH geheel anders is dan het leven erna. We spreken vaak van een breuk in de levenslijn. De gevolgen van hersenletsel zijn per persoon anders.

Hoe ontstaat NAH?
Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een ongeval (klap of stoot tegen het hoofd, een verkeersongeval), aandoening (hersenbloeding of beroerte/CVA) of ziekte (Parkinson, MS, hersentumor).

Mogelijke gevolgen van NAH
In sommige gevallen is direct duidelijk dat er iets ernstigs aan de hand is. Je kunt problemen hebben op lichamelijk gebied. Denk aan verlammingsverschijnselen of een spraakstoornis. Het kan ook zijn dat je minder of anders ziet en waarneemt.
In andere gevallen merk je in het begin niets, maar krijg je pas later te maken met de ingewikkelde, niet-zichtbare gevolgen. Bijvoorbeeld: veranderingen in gedrag en emoties, problemen met aandacht en concentratie of chronische vermoeidheid.
Hersenletsel heeft vaak grote invloed op het functioneren in de maatschappij, op het werk of op school en bij activiteiten als sport, hobby of omgaan met vrienden. Het kan leiden tot een sociaal isolement.

NAH: ingrijpend voor iedereen
Hersenletsel betekent niet alleen veel voor de persoon die het overkomt. Ook de omgeving krijgt te maken met een grote verandering. Van het ene moment op het andere is je partner niet meer dezelfde of heb je een heel andere vader of moeder. Of je merkt dat je kind zich anders gedraagt dan voor het hersenletsel.
Hersenletsel is in alle gevallen heel ingrijpend. Jij (of je partner of je kind) hebt altijd gewoon en volwaardig gefunctioneerd, tot je dat plots niet meer kunt.
Doordat je partner of je kind hersenletsel heeft, verandert er veel in de dagelijkse gang van zaken in het gezin. Onderlinge relaties, hoe de dag eruitziet, wie welke taken doet, hoe en wat je met elkaar bespreekt: het is anders dan voorheen. Door al deze dingen ontstaat vaak grote druk op het gezin.
Je hebt behoefte aan informatie, begeleiding, een luisterend oor. Dan kan hulp en ondersteuning welkom zijn. Pauwer helpt je graag.